Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Putin: Η Ρωσια θα βοηθησει τη Συρια σε περιπτωση επιθεσης

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Barack Obama και Vladimir Putin μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Συρία και θα τη βοηθήσει σε περίπτωση επίθεσης.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τόνισε πως παραμένει πεπεισμένος ότι η επίθεση με χημικά στη Δαμασκό ήταν προβοκάτσια από την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τη χρήση των χημικών από τον Άσαντ και πως είναι αντίθετος στην επίθεση εναντίον του καθεστώτος χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Putin ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως εκτός των άλλων μια «τιμωρητική» επίθεση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα έβλαπτε την παγκόσμια οικονομία και θα «γονάτιζε» την ανάπτυξη.

Ο Putin πρόσθεσε πως η συνάντηση είχε διάρκεια 20 έως 30 λεπτά και πως αν και διαφώνησαν η συζήτηση ήταν εποικοδομητική.

Σύμφωνα με το CNN ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την 20λεπτη συνάντηση με τον Barack Obama, ενώ πρόσθεσε πως συνομίλησαν για το θέμα της Συρίας. «Δεν συμφωνεί μαζί μου και δεν συμφωνώ μαζί του. Αλλά πρέπει να ακούσουμε ο ένας τον άλλον» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Putin. Ανέφερε παράλληλα πως μίλησαν και για επίλυση του θέματος με ειρηνικούς τρόπους.

Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον ότι οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου εμφανίστηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αγία Πετρούπολη μοιρασμένοι σχεδόν 50 – 50 αναφορικά με πιθανή επίθεση κατά της Συρίας. Τόνισε μάλιστα πως οποιαδήποτε κίνηση κατά της Συρίας χωρίς την έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν παράνομη.

Διαγγελμα Obama την Τρίτη για τη Συρία
 

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο θα απευθύνει την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να προχωρήσει σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Obama σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγία Πετρούπολη τόνισε πως η μη απάντηση στη χρήση χημικών θα έστελνε το μήνυμα στα κράτη «παρίες» πως δεν υπάρχουν συνέπειες όταν χρησιμοποιούν τέτοια όπλα κατά των ίδιων τους των λαών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυμένος από τη στήριξη των ηγετών της G20 ενώ αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την έγκριση του Κογκρέσου.

Πρόσθεσε ωστόσο πως οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη Σύνοδο του G20 συμφωνούν πως ο Assad ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, ενώ κατανοεί πως ορισμένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, το αμφισβητούν.

Επίσης, ανέφερε πως κατανοεί τρις επιφυλάξεις των Αμερικανών πολιτών μετά τη μακρά περίοδο πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε εάν τελικά θα προχωρήσει σε επίθεση στη Συρία σε περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση.

Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις που συναντά ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τελικά θα καταφέρει να πείσει τόσο το λαό του όσο και το Κογκρέσο για την αναγκαιότητα της επίθεσης στη Συρία.

«Πιστεύω πως ο λαός που με ψήφισε ζητά από μένα την καλύτερη δυνατή κρίση. Για αυτό με εξέλεξε. Για αυτό με επανεξέλεξε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χρήση χημικών όπλων από τον Assad θέτει άμεση απειλή στις ΗΠΑ, αλλά υποστήριξε πως απαιτείται η λήψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα για να δοθεί ισχυρό μήνυμα κατά της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο πρόεδρο σημείωσε πως η συζήτηση για τη Συρία ήταν εποικοδομητική και πως δεν έγινε καμία αναφορά στην υπόθεση της κατασκοπείας και στον Edward Snowden.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου